1900lerin baþýndan beri doðum, týbbi personel, intravenöz
yol, epidural ve diðer týbbi bakým çeþitleri nedeniyle evden hastaneye geçmiþtir. Bu annenin hareket özgürlüðünün kýsýtlanmasýna neden olmuþtur.
Anne pozisyon deðiþtirdikçe, bebeðin baþ pozisyonu, uterus kasýlmalarý ve pelvis arasýndaki iliþkiyi yer çekimi etkisiyle deðiþtirir. Travay sýrasýnda hareket ve pozisyonlar pozisyon bozukluðu olan bebeðin veya dilatasyon ve iniþin yavaþ ilerlediði travayýn düzeltilmesinde tavsiye edilebilir. Pek çok çalýþmada yürümenin ve oturmanýn travay hýzýný arttýrdýðý ileri sürülmüþtür. Örnek pozisyonlar:1-Baþ yukarý, 2-Çömelme, 3-Yan, 4-Sýrtüstü, 5-Eller ve dizler üzerinde. Son dönemlerde doðum toplarý travay sýrasýnda rahatlatmak için kullanýlmaktadýr. Anne aðrýyý hafifletmek ve doðumu hýzlandýrmak için oturabilir, sallanabilir, yaylanabilir ve þiþirilebilir top üzerinde gerinebilir.
Sýnýrlamalar: Hiçbir çalýþmada herhangi bir pozisyonun bebeðe veya anneye zararlý olduðu rapor edilmemiþtir. Annenin kendisini rahat hissettiði pozisyonu almasý teþvik edilmeli ve istediðinde baþ yukarý pozisyonda devam etmelidir. Doðum toplarý, düþmeleri önlemek için deneyimli bakým personeli eþliðinde olmadan kullanýlmamalýdýr.